Wasvoorschriften
16602
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16602,bridge-core-2.1.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-20.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
 

Stofadvies en wasadvies

Onze meest gebruikte stoffen uitgelicht met wastips

Katoen tricot

95% katoen (Co), 5% elastan (Ea)

Katoen is een natuurlijke zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid (epidermis) van de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden doorgaans tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Het neemt goed vocht op en voelt koel aan in de zomer. De tricot katoen heeft een hoge elasticiteit wegens de elastan. Hierdoor een ruim en comfortabel pasbereik. Kwaliteit is erg duurzaam.

Wassen: Binnenstebuiten wassen voor behoud van de kwaliteit. Niet teveel wasmiddel gebruiken en geen wasverzachter. Niet in de droger stoppen. Katoen mag u iets warmer (katoenstand) strijken met stoom.

Katoen Jogging

95% katoen (Co), 5% elastan (Ea)

Stretch ‘jogging’ is een tricot breisel welke aan binnenzijde licht geruwd (zacht) is met hoge elasticiteit wegens de elastan. Hierdoor een ruim en comfortabel pasbereik. Kwaliteit is erg duurzaam. Katoen jogging mag u iets warmer (katoenstand) strijken met stoom.

Wassen: Binnenstebuiten wassen voor behoud van de kwaliteit. Niet teveel wasmiddel gebruiken en geen wasverzachter. Niet in de droger stoppen.

Viscose (tricot)

95% viscose (Vi), 5% elastan (Ea)

Viscose is een natuurprodukt op basis van bijvoorbeeld vezels van hout. Viscose-tricot is een zacht en fijn tricot breisel van viscose garen, met een soepele valling en zeer hoge elasticiteit wegens de elastan. De elasticiteit zorgt voor een ruim en comfortabel pasbereik. Het is echter ook een kwetsbaardere stof. Het kan door wrijving gaan pillen. Pas daarom ook altijd op met tassen en/of autogordels die over de stof schuren. De pillen kunnen ontstaan omdat de korte vezel van het garen weinig gedraaid is en daardoor een wat losse structuur heeft. Dit heeft dus niets te maken met de kwaliteit van de stof, maar alles met de karaktereigenschappen van zachte, comfortabele stof. In natte toestand halveert de sterkte van de vezels. Het mag daarom niet door wrijven of borstelen worden schoongemaakt.

Wassen: Aan te raden valt artikelen van viscose op een wol- / zijdewasprogramma te wassen, met neutrale zeep / wolwasmiddel (weinig) en binnenstebuiten in een waszakje (om wrijving zoveel mogelijk te voorkomen). Was kwetsbare stoffen (zoals viscose) bij voorkeur apart, in ieder geval nooit tezamen met artikelen met uitstekende elementen zoals ritsen. Liggend drogen valt aan te bevelen. Niet in de droger stoppen. Viscose kan krimpen. Viscose niet te heet strijken / stomen.

 

Lyocell

Lyocell is een relatief nieuwe stof in de kledingingindustrie. Lyocell heeft de luxe uitstraling van zijde, is zo sterk als polyester en neemt nog beter vocht op dan katoen. Het is daarbij een van de millieuvriendelijkste stoffen. Het wordt gemaakt van houtsnippers van onder andere de eucalyptusboom en staat ook wel bekend onder de naam Tencel, de gepatenteerde naam van de stof door het Zwitserse bedrijf Lenzing.

Wassen:
 Kleding gemaakt van lyocell of Tencel kun je binnenste buiten kort wassen op een fijn was- of wolwasprogramma in de wasmachine. Let er wel op dat je niet te veel wasmiddel gebruikt, dit kan de kleuren aantasten. Voeg wel een beetje wasverzachter toe om de zachtheid te behouden aangezien Lyocell-stoffen stijf kunnen worden als ze aan de lucht worden gedroogd. Een fijn voordeel, de stof krimpt niet tot nauwelijks! Niet in de droger stoppen.

 

Kant katoen

100% katoen (Co)

Katoenen kant, zelfde eigenschap als katoen.

Wassen: Binnenstebuiten wassen voor behoud van de kwaliteit. Niet teveel wasmiddel gebruiken en geen wasverzachter. Niet in de droger stoppen. In combinatie met viscose-elastan wasvoorschrif voor viscose-ea aanhouden(staat ook in het waslabel). Katoen mag u iets warmer (katoenstand) strijken met stoom, viscose niet te heet strijken / stomen.

Satijn

100% polyester (Pl)

Polyester is een lichte, gladde stof die zacht aanvoelt. Daarbovenop is het vormvast en duurzaam. Een nadeel is dan weer dat polyester statisch kan zijn en niet zo goed ademt. We hebben de satijn altijd gecombineerd met katoen elastan of viscose elastan en deze materialen zijn wel ademend zodat het toch comfortabel draagt. Let wel op met sieraden etc. i.v.m. haaltjes. Een satijnbinding heeft langere weefdraadjes waardoor iets makkelijker haalt. Je kunt deze kleine haaltjes weer weghalen door voorzichtig met je vinger of nagel de draad weer naar het haaltje toe te wrijven. Het kleine haaltje gaat dan weer weg.

Wassen: We hebben satijn in de collectie gecombineerd met katoen elastan en viscose elastan dus kijk met wassen ook naar de eigenschappen van deze desbetreffende kwaliteiten (staat ook in het waslabel). Wassen in waszak om halen te voorkomen. Polyester satijn hoef je bijna niet te stijken, als je bv. de zoompjes toch even wilt bijstrijken dan voorzichtig strijken op kleine stand.

Kant tule

100% polyester (Pl)

Zelfde eigenschap als polyester alleen door het opengewerkte kant wel ademend.
Wassen: We hebben tule kant in de collectie gecombineerd met katoen elastan en viscose elastan dus kijk met wassen ook naar de eigenschappen van deze desbetreffende kwalteiten (staat ook in het waslabel). Niet strijken!

Voile crepe

100% polyester (Pl)

Polyester is een lichte, gladde stof die zacht aanvoelt. Daarbovenop is het vormvast en duurzaam. Een nadeel is dan weer dat polyester statisch kan zijn. Door de dunne open structuur is voile wel ademend. We hebben voile altijd gecombineerd viscose elastan. Let wel op met sieraden etc. i.v.m. haaltjes.

Wassen: We hebben voile in de collectie gecombineerd met Viscose elastan dus kijk met wasen ook naar de eigenschappen van deze desbetreffende kwalteiten(staat ook in het waslabel). Wassen in waszak om halen te voorkomen. Voile hoef je niet te strijken.

 

Tip

Vet en olievlekjes kun je heel gemakkelijk uit je kleding verwijderen met K2 (verkrijgbaar o.a. bij de Etos).

We hopen dat u met dit stofadvies nog meer plezier zult hebben met uw kleding.

 

Popup Builder Wordpress
× Hoe kan ik je helpen?